Făina albă sau făina integrală?

Făina albă sau făina integrală?

Cerealele reprezintă una dintre cele mai importante surse de fosfor dietetic în alimentația de zi cu zi. Făina integrală conține toate componentele boabelor: tărâțe, germeni și endosperm. În boabele rafinate, din care se obține făina albă, tărâțele și germenii sunt îndepărtați. De aceea, făina integrală are un conținut mai bogat în vitamine (E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12), minerale (calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier) antioxidanți și fibre dietetice. 

De ce este important aportul de fibre?

Fibrele sunt un nutrient important care contribuie la controlul greutății, menținând senzația de sațietate. Acestea funcționează ca un adevărat ,,burete” căci absorb substanțele cu potențial toxic.

Cea mai răspândită fibra insolubilă este celuloza, care se găsește în tărâțele de cereale și contribuie la buna funcționare a colonului. 

Pe de altă parte, fibrele solubile ajută la reducerea nivelului de colesterol de tip LDL, prevenind apariția bolilor cardiovasculare. De asemenea, reduc viteza cu care zahărul pătrunde în fluxul sanguin, asigurând un control mai bun al echilibrului insulinei și zahărului din sânge.  De toate aceste beneficii se bucură cei care preferă consumul produselor pe bază de făină integrală.

Imagini pentru cereale elemente compomente"

Consecințele unei diete sărace în fibre

Studiile experimentale au demonstrat că o dietă săracă în fibre are efecte nefaste asupra florei intestinale. Constipația, hemoroizii și creșterea nivelului de colesterol din sânge sunt alte consecințe nedorite. Să nu mai vorbim de creșterea glicemiei. Mai mult, un consum redus de fibre alimentare afectează microflora intestinala, fapt ce se poate transmite ereditar.

Făina integrală – beneficii și provocări

Descoperirile recente relevă că includerea în dieta copiilor a făinii integrale reduce semnificativ riscul apariției astmului. În bob substanțele nutritive și vitaminele sunt dispuse neuniform, dar în făină se omogenizează, motiv pentru care făina este mai greu conservabilă decât boabele din care provine, deoarece microorganismele se pot dezvolta mai ușor. Dincolo de acest aspect, în cazul făinii integrale apariția procesului de oxidare este favorizată de conținutul de nutrienți și grăsimi din germeni, care se introduc în faza de măcinare. 

Calitatea făinii integrale este afectată în cazul prelungirii duratei de depozitare la raft mai mult de 3 luni, deoarece proteinele constituente devin mai slabe, scade extensibilitatea glutenului, crește aciditatea în urma proceselor de respirație și fermentație, iar încărcătura microbiană este tot mai mare.

  De aceea, durata de păstrare trebuie să fie una cât se poate de mică. Se recomandă consumul ei în stare proaspătă. Moara de cereale Biovita vă poate ajuta să obțineți o făină integrală de cea mai bună calitate, în cantitatea dorită.

 

Pentru a avea un stil de viață sănătos trebuie să facem alegerile corecte. Iată câteva sfaturi pentru consumul de produse din făină integrală:

  1. Alegeți făina integrală, analizând comparativ, prin prisma beneficiilor pentru sănătate, a absenței aditivilor și a valorii ei nutriționale, care o fac superioară făinii albe, rafinate.

  2. Folosiți făina proaspătă în locul făinii de la raft, având în vedere calitățile și beneficiile ei.

  3. Din considerente economice, prin măcinarea cantității potrivite utilizării aferente, nu vor avea loc pierderi cantitative de produs. Veți contribui astfel la reducerea fenomenului de risipă alimentară (,,food waste”).

  4. Știați că pâinea neagră din comerț este unul dintre cele mai falsificate produse din România, prin adaosul de coloranți?

Bucurați-vă de o pâine delicioasă, cu o culoare autentică obținută din făină integrală proaspătă.

În concluzie, alegeți ținând cont că ,,prima bogăție e sănătatea” (Emerson)!

ing. alimentar Florina Țară

Referințe:

 

Consimțământ pentru cookie-uri