4 rețete de post în care legumele înlocuiesc carnea

4 rețete de post în care legumele înlocuiesc carnea

Perioada postului este un bun prilej de a descoperi noi rețete cu ingrediente vegetale. Dieta din timpul postului ar trebui să fie una echilibrată, să conțină proteine vegetale, vitamine și să fie cât mai diversificată, pentru a fi ușor de urmat.

Dacă ții post sau pur și simplu vrei să renunți pentru o perioadă la produsele de origine animală, am pregătit pentru tine patru rețete delicioase în care legumele țin locul cărnii. Iată cum poate arăta un meniu creat exclusiv din legume!

Smoothie cu banane, pere, sfeclă roșie și portocale

20-image3.jpg

sursa foto: https://pixabay.com/photos/detox-detoxify-diet-vitamins-1995433/

Smoothie-urile au fost întotdeauna o alternativă sănătoasă la mesele copioase, fiind ideale pentru micul dejun sau la o cină ușoară. Consumul de alimente grase înainte de culcare îți poate lăsa o senzație neplăcută, tradusă într-un somn întrerupt și disconfort abdominal. Un suc preparat din legume și fructe îți va oferi substanțele nutritive de care ai nevoie, fără să îți încarce stomacul.

Pentru acest smoothie vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • O sfeclă roșie medie

  • O banană

  • O pară

  • O portocală

Pune toate ingredientele în blender și amestecă-le până obții consistența dorită. Dacă pasta din legume și fructe este prea densă, poți completa amestecul cu sucul de la o portocală, pentru a o mai dilua. Vei obține un smoothie delicios, plin de antioxidanți și vitaminele A, C, E și B.

Bruschete cu roșii și pate de ciuperci

20-image2.jpg

sursa foto: https://pixabay.com/photos/mushrooms-white-mushroom-edible-3199517/

Ciupercile sunt bogate în proteine vegetale și suplinesc aportul pe care l-ar avea carnea în alimentație. Dacă te-ai săturat de ciuperci la grătar sau de ciuperci umplute, rețeta de pate de ciuperci te va face să te îndrăgostești din nou de aceste minunate legume. Iată cum se pregătește pateul de ciuperci!

Pune la călit în ulei de măsline două cepe mari tăiate mărunt, alături de doi morcovi dați prin răzătoare și câțiva căței de usturoi. Când compoziția a scăzut, adaugă ciupercile tăiate și ține-le pe foc până când acestea pierd toată apa. Amestecul se pune într-un blender și pasează-l până când obții o pastă omogenă. Poți servi pateul pe felii de pâine prăjite la cuptor și stropite cu puțin ulei de măsline, sare și praf de usturoi, alături de o salată de roșii tăiate cubulețe.  

Ardei umpluți cu quinoa

20-image1.jpg

sursa foto: https://pixabay.com/photos/food-tomato-quinoa-vegan-food-3325071/

Quinoa este bogată în proteine, fibre, cupru, acid folic, magneziu, mangan, fosfor și zinc și antioxidanți. Condimentată corespunzător, aceasta este gustoasă, așa că mâncarea pregătită de tine va fi apreciată de întreaga familie. Iată cum poți pregăti ardei umpluți cu quinoa!

Vei avea nevoie de:

  • 4 ardei grași mari

  • 1 ceapă medie

  • 1 morcov

  • 2 roșii mici

  • ½ legătură de pătrunjel verde

  • 1 lingură de pastă de rosii

  • 150 grame quinoa hidratată

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • condimente după gust

Se spală ardeii și se taie capătul cu codiță în formă circulară, apoi se curăță complet semințele și nervurile. Se așază ardeii într-o oală adâncă și se pun deoparte. Se Fierbe quinoa în apă cu sare, până când aceasta se umflă. Se spală pătrunjelul și legumele și se mărunt. Quinoa se stoarce de apă și se pune într-un vas, unde se amestecă cu o lingură de ulei de măsline și legumele pregătite anterior. Ardeii se umple cu această compoziție și se pun căpăcelele păstrate de la curățarea lor. Se toarnă peste ei apă amestecată cu pasta de roșii și pune totul la cuptor. După aproximativ 20 de minute ardeii umpluți cu quinoa vor fi gata.

Burger de soia

20-image4.jpg

sursa foto: https://pixabay.com/photos/veggie-vegetarian-vegan-quinoa-2281212/

Soia este o leguminoasă foarte bogată în proteine vegetale (35-38%). Un consum moderat de soia îți va aduce beneficii cardiovasculare, dar și un aport de vitamina B, zinc și substanțe cu efect antioxidant.

Pentru cei mai pretențioși la mâncare, această rețetă de burger vegetal îi va surprinde cu un gust delicios și o cantitate mai redusă de calorii decât un burger obișnuit, preparat din carne.

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 de grame de soia

  • O ceapă mare

  • 5 căței de usturoi

  • 6-8 ciuperci

  • Pesmet

  • Chifle

  • Frunze de salată

  • Felii de roșie

  • Ketchup

  • Maioneză vegetală

Soia se lasă la înmuiat 6-8 ore după care se fierbe timp de 2 ore. Se scurge bine de apă și se fărâmițează. Toacă ceapa, usturoiul și ciupercile mărunt și amestecă-le cu soia și restul condimentelor. Formează chiftele și trece-le prin pesmet, apoi pune-le la prăjit într-o tigaie în care ai turnat două linguri de ulei. Rumenește-le bine pe ambele părți și începe să formezi burgerii, cu ajutorul chiflelor. Pune în interiorul lor legumele preferate și servește-i cu plăcere!

Pe tot parcursul anului, corpul tău are nevoie de energie, mai ales dacă rutina ta zilnică include și efort fizic. Evită să exagerezi cu pastele făinoase, cartofii și produsele de panificație. Nu neglija consumul de 2 litri de apă pe zi.

Consimțământ pentru cookie-uri