Cele mai sănătoase cereale un mic dejun echilibrat

Cele mai sănătoase cereale un mic dejun echilibrat

Cereale, fructe, legume, lactate - de care din ele avem cu adevărat nevoie?  Adoptarea unui stil de viață sănătos a devenit una dintre principalele noastre preocupări. Auzim zilnic cât de benefice sunt anumite alimente pentru organism și cât de nocive sunt altele.

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, însă știm cu adevărat ce trebuie făcut asta? Cu siguranță alimentația este foarte importantă. Iar in alimentație, consumul de cereale este esențial. Care sunt cele mai sănătoase cereale pentru o nutriție eficientă?

cereale

Studiile efectuate de-a lungul timpului au dezvăluit faptul că anumite cereale, precum cele integrale sau fără gluten, prezintă beneficii importante pentru sănătatea organismului. Acestea pot conduce la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Cantitatea de vitamine asigurată de cerealele fără gluten și conținutul lor scăzut de grăsime le transformă în alegerea potrivită pentru o nutriție eficientă.

Pentru a beneficia de aceste avantaje, este important să consumați cele mai sănătoase cereale, în cantitatea potrivită pentru organism. Includerea acestora la micul-dejun sau la prânz este suficientă pentru a-și aduce aportul în menținerea sănătății organismului.

Sunt aceste beneficii însă specifice oricăror cereale? Din păcate nu! Din acest motiv, este important să aflați care sunt cele mai sănătoase cereale și la ce să fiți atenți atunci când le achiziționați.

cereale_integrale

Cereale integrale pentru un mic-dejun sănătos

Ideea unui mic-dejun sănătos, cu cereale integrale, este adevărată doar în condițiile în care sunt alese produse cu proprietăți benefice pentru organism. Deși etichetele alimentelor de acest tip par prietenoase, nu toate cerealele din magazine pot fi incluse pe lista de recomandări sănătoase.

  • Deși unele dintre cerealele disponibile includ cantitatea necesară de fier și vitamine, adaosul de coloranții și zahărul le reduc considerabil beneficiile pe care le oferă.  

  • Fibrele intacte care provin din cerealele integrale prezintă beneficii reale pentru sănătate. În schimb, cele adăugate artificial de către unii producători sunt în realitate fibre izolate, extrase din cereale și transformate în pulbere. Acestea nu oferă beneficiile de care organismul nostru are nevoie.

Astfel, vă recomandăm să acordați atenție valorilor indicate pe ambalajul acestor produse înainte de a alege cerealele potrivite pentru dieta zilnică.

  • Sunt recomandate produsele simple, create din cereale integrale precum fulgii de ovăz, porumb, grâu, hrișca și psyllium.

  • Alegeți de fiecare dată produse care nu conțin zahăr sau îndulcitori și care includ cerealele integrale.

  • Evitați produsele care conțin prea mult sodiu. Cele care depășesc valoarea de 25g de sodiu la 100g de cereale nu sunt recomandate.




fulgi_de_cereale


Top 3 cereale integrale sănătoase

Specialiștii recomandă o dietă bogată în orz, ovăz, hrișcă, grâu, mei și secară pentru a vă întări sistemul imunitar. Aceste cereale integrale sănătoase contribuie la formarea globulelor roșii esențiale pentru organism, întrețin sănătatea creierului și mențin o greutate corporală echilibrată.

Iată topul celor 3 cereale sănătoase pe care le puteți consuma la micul dejun sau la prânz, pentru a beneficia de avantajele oferite de acestea.




Orzul

Una dintre cerealele cultivate din cele mai vechi timpuri, orzul, are capacitatea de a-și păstra proprietățile nutritive timp îndelungat. Cu o aromă bogată și cu un gust intens, orzul reprezintă o sursă importantă de fibre sănătoase pentru organism.  

orz

Iată principalele beneficii pe care le oferă consumul acestui aliment:

  • Conținutul bogat în antioxidanți și seleniu protejează organismul împotriva deteriorării celulare.

  • Consumul de orz asigură fibrele necesare pentru tranzitul intestinal. Astfel, scade riscul de apariție a cancerului de colon și a hemoroizilor.

  • Orzul hrănește bacteriile sănătoase din organism, întărind sistemul imunitar.

  • Ajută la reducerea colesterolului.

  • Fibrele de orz reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

  • Ajută la menținerea glicemiei la valori constante, fiind recomandat diabeticilor sau persoanelor care doresc să scadă în greutate.

Secara

Secara este foarte sănătoasă pentru organism. Conținutul său bogat de fibre, vitamine și minerale ajută la menținerea unei greutăți corporale echilibrate și menține glicemia la valori normale.

secara

Iată și alte beneficii importante ale consumului de secară, una dintre principalele cereale sănătoase pentru organism:

  • Reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

  • Contribuie la întărirea sistemului imunitar.

  • Asigură suportul necesar pentru controlul greutății.

  • Conținutul său bogat în fibre previne fluctuația glicemiei, fiind astfel un aliat de nădejde al persoanelor care suferă de diabet.

  • Combate constipația.

  • Previne cancerul de colon.

  • Contribuie la menținerea valorilor normale ale tensiunii.

Hrișca

Hrișca este o pseudo-cereală, cu proprietăți remarcabile pentru organism. Aceasta nu conține gluten, devenind astfel alegerea ideală a persoanelor care suferă de intoleranță la gluten.

hrisca

Iată și alte beneficii importante ale consumului de hrișcă:

  • Ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

  • Controlează nivelul glicemiei din sânge.

  • Contribuie la menținerea unei greutăți corporale echilibrate.

  • Îmbunătățește digestia.

  • Reprezintă o sursă importantă de proteine de calitate.

  • Contribuie la sporirea necesarului de minerale al organismului.

  • Luptă împotriva radicalilor liberi, care pot afecta negativ celulele organismului.

  • Reduce riscul apariției pietrelor la nivelul vezicii biliare.

  • Conținutul său bogat de fibre ajută la formarea tranzitului intestinal.




Orzul, secara și hrișca fac parte din categoria celor mai sănătoase alimente pentru organism. Consumate la micul dejun sau la prânz, alături de fructe proaspete, sau cu lapte vegetal sau iaurturi, aceste cereale integrale asigură un aport important de fibre, minerale și vitamine organismului.

cereale_integr

Cum obții fulgi de cereale sănătoase acasă

Pentru a avea certitudinea calității fulgilor din cereale integrale, fără aditivi și conservanți, puteți obține acești fulgi chiar în bucătăria dvs. Aveți nevoie de semințe organice și de o presă de fulgi musli. Această presă permite prepararea fulgilor proaspeți de cereale, chiar în bucătăria ta. Astfel, veți avea certitudinea faptului că cerealele pe care le consumați zilnic sunt cu adevărat proaspete și pline de nutrienți.

Iată ce trebuie să știți despre presa de fulgi musli entru a obține cele mai sănătoase cereale pentru micul-dejun:

  • Puteți presa cu ușurință fulgi de hrișcă, orz, ovăz, grâu, mei, secară.

  • Se recomandă consumul imediat al fulgilor de cereale obținuți cu ajutorul presei pentru a preveni oxidarea acestora.

  • Nu este necesară o pregătire specială a semințelor de ovăz pentru procesare.

  • Semințele de orz, secară, grâu, mei și hrișcă necesită umezire înainte de presare. Apa le va face mai elastice și va activa enzimele din aceste cereale pentru ca organismul să le metabolizeze cu ușurință.

  • Este recomandat să optați pentru semințe decorticate, care vor asigura calitatea  nutritivă superioară a fulgilor.

  • Curățați presa de fulgi după fiecare utilizare. Pietrele se pot curăța măcinând 2-3 linguri de orez la final.

Presa de fulgi musli

Acum că ați descoperit cele mai sănătoase cereale pentru organism și beneficiile pe care acestea, puteți da startul unui nou program dedicat sănătății voastre!

Consimțământ pentru cookie-uri