Deshidratarea fructelor și legumelor - ce trebuie să știi despre acest proces

Deshidratarea fructelor și legumelor - ce trebuie să știi despre acest proces

În încercarea de a duce un stil de viață cât mai sănătos, ai încercat cu siguranță să introduci diferite schimbări în alimentația ta și a familiei tale. În acest sens, nutriționiștii recomandă cu precădere consumul de fructe și legume deshidratate, pentru că este un mod excelent prin care poți mări aportul de vitamine, minerale și antioxidanți din dietă. Într-un top al celor mai importante beneficii ale utilizării unui deshidrator pentru alimente, gustul delicios și sursa naturală de nutrienți ocupă primele poziții. Iar pentru a înțelege motivele pentru care un aparat de deshidratare ar trebui să se regăsească printre electrocasnicele din bucătăria ta, iată câteva informații pe care trebuie să le ști despre deshidratarea alimentelor.

Deshidratarea alimentelor - o scurtă istorie

Utilizată încă de acum 14.000 de ani, deshidratarea este una dintre cele mai vechi metode de prezervare a alimentelor. Observând faptul că fructele și legumele uscate de căldura soarelui pot fi consumate în continuare, egiptenii antici au început să valorifice căldura toropitoare a deșertului pentru a usca alte produse alimentare, cum ar fi peștele și carnea de pasăre. Mii de ani mai târziu, în Evul Mediu, oamenii construiau deja încăperi special concepute pentru deshidratarea cărnii, a fructelor, legumelor și a ierburilor aromate, acestea fiind agățate la uscat în jurul unui foc menținut timp de zile întregi. În era modernă, însă, acest proces a fost scurtat și făcut mai eficient, cu ajutorul aparatelor de deshidratat. 

Ce presupune deshidratarea?

Cu toții am uitat un fruct sau o legumă pe raftul frigiderului și am observat efectele unuia dintre factorii care alterează alimentele: microorganismele. Bacteriile și mucegaiul ce se formează consumă, practic, din produs. Procesul îl transformă la nivel molecular și îl face să arate și să miroase rău. O altă cauză a alterării o constituie enzimele naturale. Ele provoacă maturația fructelor și a legumelor, transformând banana dintr-un fruct galben și ferm într-unul maroniu și moale. Reducerea conținutului de umiditate împiedică ambele procese - nașterea bacteriilor și acțiunea enzimelor -, permițându-le alimentelor să reziste perioade mai îndelungate de timp, atunci când sunt depozitate corespunzător.

Cum se realizează deshidratarea?

Primul pas - folosește fructe și legume proaspete, de sezon. Pentru a obține cele mai bune rezultate, asigură-te că alegi produse care nu au depășit gradul maxim de coacere. Astfel, te vei putea bucura de vitaminele și nutrienții acestora la mult timp după deshidratarea lor. 

Pasul doi - taie fructele sau legumele alese în felii de grosimi egale, de aproximativ 0.5 centimetri.

Pasul trei - pretratează alimentele pentru a preveni oxidarea lor, a le îmbunătăți gustul și a le prelungi perioada de valabilitate. Există mai multe metode de pretratare, însă cele mai recomandate sunt:

  • stropirea cu suc de lămâie proaspăt stors, pentru fructe;

  • scufundarea în apă fiartă pentru maxim un minut, în cazul legumelor.

Pasul patru - Așază feliile de fructe și legume pe tăvile unui deshidrator digital încăpător și relaxează-te, pentru că mai departe aparatul va face toată treaba!

Pasul cinci - folosește recipiente cu închidere etanșă pentru păstrarea alimentelor deshidratate și plasează-le într-un loc răcoros și ferit de lumina soarelui.

Fructe și legume deshidratate

Iată câteva fructe și legume ce pot fi procesate cu ajutorul unui deshidrator alimentar, pentru rezultate delicioase și sănătoase:

  • Caise - oferă o aromă incredibilă smoothie-urilor sau prăjiturilor cu fructe;

  • Căpșune - presară câteva bucăți într-un iaurt grecesc și nu vei mai cumpăra niciodată iaurturi cu fructe din comerț;

  • Mere - înlocuiește chips-urile cu felii deshidratate de măr și, în loc de sos, răsfață-te cu două lingurițe de unt de arahide;

  • Coacăze - amestecă-le cu cele mai sănătoase cereale și o linguriță de miere, pentru a fi plin de energie;

  • Ardei - buni de adăugat în amestecuri de legume mexicane, pentru un plus de savoare;

  • Cartofi - mmmmm, chips-uri sănătoase! E nevoie să spunem mai mult?

  • Ciuperci - un topping delicios de omletă sau pizza de casă.

Deshidratarea alimentelor este o modalitate nemaipomenită de a ne bucura de nutrienții din fructe și legume pentru mai mult timp, iar rețetele la care le vei folosi pe tot parcursul anului vor avea un gust senzațional!